Tarihçe

TARİHÇE

Sakarya Üniversitesi bünyesinde yabancı öğrencilerimize yaz aylarında Türk dili ve kültürü adı altında bir aylık, Erasmus Yoğun Türkçe Dil Kursu'yla da altışar haftalık kurslar düzenlenmekteydi. Ayrıca 2005 yılından itibaren Türk dili derslerinde öğretim yılı boyunca Türkçe öğretiliyordu. Ancak artan yabancı öğrenci sayısı yabancılara Türkçe öğreten bir merkezin kurulmasını zorunlu kıldı. 2010 yılı başlarında eski Rektörümüz sayın Prof.Dr. Mehmet Durman'ın yönlendirmesiyle Rektör Yardımcımız sayın Prof.Dr. Binnaz Baytekin'in başkanlığında bir komisyon tarafından kuruluş çalışmaları başlatıldı. Üniversitemize davet edilen Gazi Üniversitesi TÖMER müdür yardımcısı sayın Dr. Mustafa Kurt, kendi merkez uygulamaları hakkında komisyonu bilgilendirdi. Türkçe Eğitimi, Türk Dili ve Edebiyatı ve Rektörlük Türk Dili bölümleri öğretim elemanlarından oluşan komisyon bir yönetmelik taslağı hazırladı. Üniversite senatosunun onayının ardından yönetmelik önerisi YÖK'e gönderildi.

Yönetmelik metni YÖK tarafından kabul edilip 5 Aralık 2010 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla Merkezimiz hukuki bir kimlik kazandı.

2012-2013 Öğretim Yılı'nda Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın Türkiye Burslarından 78, doğrudan başvuru ile 30 öğrenci olmak üzere 40 farklı ülkeden toplam 108 öğrenciye 1 Ekim 2012-15 Haziran 2013 tarihleri arasında Türkçe Hazırlık Kursu eğitimi verildi.

2016 yılından itibaren artan talebe binaen Yabancılara Türkçe Öğreticisi yetiştirilebilmesi amacıyla uzaktan eğitim yoluyla Yabancılara Türkçe Öğretimi Sertifika programları düzenlenmeye başlanmış olup bu yıl Aralık ayında 16. programı gerçekleştirilmiştir. Bu programlar kapsamında 700’ün üzerinde katılımcıya sertifika verilmiştir.

2021 sonu itibarıyla bugüne kadar 146 farklı ülkeden 5000’in üzerinde yabancı uyruklu öğrenciye Türkçe kursu verilmiştir.